sobota, 1 grudnia 2012

"Barokowe" pierniczki czyli... nie tylko cupcakes

Mimo że ten blog jest głównie o cupcakes, prawdopodobnie od czasu do czasu pojawi się wpis z innej, nie tak znowu odległej, dziedziny. Kilka lat temu, gdy moja mama chyba pierwszy raz postanowiła zrobić na Święta pierniczki, powstała u nas w domu nowa tradycja ich dekorowania. Obok lepienia uszek do barszczu jest to jedno z moich ulubionych przedświątecznych zajęć, do którego skrupulatnie się przygotowuję.


W tym roku postanowiłam nawet "potrenować" przed Świętami i sama, w Barcelonie, upiekłam i udekorowałam pierniczki. Ciasteczka te są dziecinnie proste w przygotowaniu, ale dekoracja wymaga już dłuższych godzin pracy oraz cierpliwości.
 
Sama o pierniczkach (za wyjątkiem ich dekorowania) niewielkie miałam pojęcie, więc przepis zaczerpnęłam stąd.


Składniki (na ok. 100 pierniczków):
  • 550g mąki pszennej
  • 300g miodu
  • 100g cukru pudru
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
Rozpuszczamy miód (jeśli jest taka potrzeba) i masło. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej masy. Podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto do grubości ok 2-3mm. Wykrajamy pierniczki dowolnymi foremkami. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni C.
 
 
Lukier królewski, jako że niedawno kupiłam Meringue Powder marki Wilton, zrobiłam z przepisu na ich stronie.

Składniki na 3 szklanki lukru królewskiego:
  • 3 łyżki Meringue Powder
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek ciepłej wody
Wszystkie składniki mieszamy i ubijamy mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Część wody można zastąpić sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodajemy więcej cukru pudru, a gdy jest zbyt gęsty dodajemy po kilka kropli wody lub soku z cytryny.
 
 
W celu udekorowania moich "barokowych" (nazwa nadana przez koleżankę z pracy) pierniczków, ok. 1/3 lukru zabarwiłam na czerwono. Najpierw na każdym ciasteczku zrobiłam gęstym białym lukrem "obramowanie", które następnie wypełniłam lukrem nieco rzadszym. Zostawiłam tak przygotowane ciasteczka na noc.
 
 
Następnego dnia, przy użyciu szablonów, naniosłam na biały, już zaschnięty lukier, czerwone dekoracje. Jest to praca dość czasochłonna i trzeba uważać by lukier miał idealną konstytencję (gdy jest zbyt rzadka po prostu się rozpływa, gdy jest zbyt gęsta odchodzi przy zdejmowaniu szablonu wraz znim), ale rezultat wart jest wysiłku.



14 komentarzy:

  1. Zakochałam się w tym talerzyku! Gdzie można dostać takie cudo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie, ponieważ dostałam go w prezencie (chya razem z siteczkiem do herbaty). Jeśli gdzieś spotkam, zawiadomię!

      Usuń
    2. Ja kupiłam w Tesco

      Usuń
  2. Wspaniale udekorowane pierniki...same w sobie ozdobą świąteczną się stają / a nie tylko smakołykiem /
    Zachęcam Cie do poparcia apelu jaki zamieściłam na swoim blogu...proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów...przeczytaj , może uznasz za stosowne i się dołączysz...

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż szkoda jeść takie pierniczki, wyglądają przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczności, gratulacje talentu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne! Jestem zachwycona:)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie udekorowałaś te pierniczki! nie mogę się na nie napatrzeć

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne,aż szkoda zjadać! :) Zapraszam Cię do siebie na konkurs, można pierniczyć ;) http://ekscentrycznyparowar.blogspot.com/2012/12/swiateczny-konkurs-zgarnij-eko-choinke.html

    OdpowiedzUsuń
  8. A gdzie można dostać/kupić szablony do lukru? Czy to są szablony z innym przeznaczeniem np. do posypywania gotowej kawy kakao?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że te de kawy czy kakao bez problemu się nadadzą. Ja swoje miałam z hiszpańskiego odpowiednika serii "Dekoracja Ciast" wydanej przez Planeta Deagostini, ale większość rzeczy kupuję przez internet. Widzę, że szablony dostępne są np. na tej stronie: http://www.aledobre.pl/397,Dekorowanie_ciast_i_tortow/2-365,Akcesoria_do_dekorowania_narzedzia_szablony_tylki_woreczki/ Największy wybór jest zdecydowanie w anglojęzycznych sklepach, nawet na ebay (poszukaj stencils, cookie stencils albo cake stencils). Mam nadzieję, że pomogłam!

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń